Do web sajta za samo 250 KM
No matching records!
Kako do članstva?

Umjetnička galerija
BORIS SMOJE
Radićeva 11

Sarajevo – Bosna i Hercegovina

KONTAKTI
061 27 55 00
061 36 02 83
033 21 36 80
web: www.galerijasmoje.com
 


Poštovani ,

Umjetnička galerija «B.Smoje» osmišljana je kao objekat , koji će svojom ponudom biti veliko osvježenje i pozitivna stvar u našem gradu, Sarajevu. Ideja, da se u jednom malom, intimnom prostoru, objedine dinamična galerijska aktivnost, koja bi prezentirala sve ono što podrazumjevamo pod umjetnošću i kutak u kojem bi se ljubitelji umjetnosti družili, javila se pod uticajem porodičnog i užeg okruženja u kojem je svaka generacija imala i ima svog «umjetnika» -slikara, restauratora, glumca, pisca.

Galerija je dobila ime po plemenitom čovjeku, istaknutom dramskom umjetniku, doajenu bosanskohercegovačkog glumišta, veteranu sarajevskog teatra Borisu Smoje/1920.-1973.
Rođeni Splićanin, koji je umro kao Sarajlija, nije ušao u knjige i udžbenike da djeca pročitaju da su se u bosanskohercegovačkim teatrima prije trideset i više godina, možda i prije mnogih i većih europskih teatara, igrala djela Šekspira, Molijera, Šoa, Krleže, Tolstoja, Turgenjeva, Šilera, Leonova i drugih svjetskih velikana, ali je ušao sa svojim životom i radom u Galeriju Mak U Sarajevu, gdje je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti 19.01.2004.godine, vrlo uspješno, postavio izložbu o životu i djelu Borisa Smoje pod nazivom «Leone iz duha seste Angelike». Upravo u prostorijama naše Galerije izloženi su i dijelovi ove izložbe, te autentični lični predmeti glumca.

    

Ukratko ćemo Vas upoznati s našim projektom.

Osnovna namjena i ciljevi otvaranja ovog galerijskog prostora su:

1. Sačuvati i prezentirati bogatu bosanskohercegovačku kulturnu baštinu (u oblasti likovne, primjenjene, scenske, muzičke, književne i svake druge umjetnosti);

2. Afirmirati naše umjetnike u  drugim zemljama Europe i svijeta, kao i na prostorima ex-jugoslovenskih zemalja;

3. Omogućiti vlastitu prezentaciju ino-umjetnika bosanskohercegovačkoj publici

4. Uspostaviti mostove suradnje i prijateljstva između BiH i Europe i svijeta sa ciljem premošćivanja jaza koji je prisutan između naših i umjetnika u svjetu (organizovanjem izložbi, razgovora, workshopova i press konferencija; postoji mogućnost održavanja performansa u zavisnosti od orjentacije umjetnika koji nas posjećuju);

5. Uspostaviti suradnju sa umjetničkim školama, fakultetima, kulturnim društvima i institucijama iz te oblasti, te kroz manifestaciju «studentski dan» omogućiti studentima izlaganje i prodaju svojih radova;

6. Razvijati i podržavati aktivnosti humanitarnog karaktera i omogućiti organizovanje i prezentaciju radova djece ,omladine i drugih osoba sa posebnim potrebama;

7. Mogućnost prezentiranja i izlaganja svojih radova imali bi svi umjetnici iz BiH koji to žele.

Otvorenje naših prostorija desilo se 02. februara 2005.godine, kada je upriličena humanitarna izložba BH umjetnika za pomoć Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju -Sarajevo. Smatrali smo da je upravo jedan ovakav plemenit i human gest najbolji način da se započne s radom.

     

Do sada iza sebe imamo mnogobrojne, uspješno organizirane izložbe, od kojih izdvajamo izložbe «Razlikovanja 2005» talijanskog slikara Igora Gustinija, Izložba «Četiri grafičara»-Mirsad Konstantinović, Avdo Žiga, Admir Mujkić i Halil Tikveša, manifestacije «Studentski dani» i mnoge druge.

Ono što našu Galeriju izdvaja od drugih svakako jeste poseban ambijent i atmosfera kojom zrači. Galerija je osmišljena ne samo kao «prodavnica slika», kako laici obično doživljavaju naš prostor, nego i kao prostor sa cafe-om u kojem ljubitelji prave umjetnosti mogu uživati uz dobru kafu, ugodno okruženje i druženje sa ljudima iste ili slične orjentacije.

U sklopu naših djelatnosti odvija se i klasična škola crtanja. Škola je otvorenog tipa i za sve je ljubitelje umjetnosti bez obzira na godine i postojeće predznanje.  Nastavu vode akademski kipar Admir Halilović i akademska kiparka Tatjana Jovanović.

    

Kao dodatne djelatnosti svakako treba spomenuti i rad design teama-a galerije, koji se bavi dekoracijom i uređivanjem interijera i eksterijera, oslikavanjem murala, izvedbom dekorativnih ograda, skulpturalnog opremanja, restauracijom ramova, te  izvedbom idejnog rješenja i dizajnom plaketa.


Home | Najave izložbi | Art galerije | Istorija umjetnosti u BiH | Reklamiranje i usluge | Kontakti
Slikari | Kipari | Grafičari | Dizajneri | Nakit | Kako do članstva? | swap to english

Copyright © 2008-2009 artStock.ba - All rights reserved
design and development
DWS and DSD Nov 2008